Çocukluktaki yoksulluğun ve yetişkinlikte yaşanan ruh sağlığı bozuklukları arasındaki bağlantı
Avrupa Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi dergisinde yayınlanan bir makaleye göre, çocuk dönemindeki yoksulluk ile ergenlik ve erken yetişkinlik döneminde (özellikle kızlarda) dışa yönelim bozuklukları geliştirme eğilimi arasında bir ilişki olduğu görülmektedir.
Psikiyatristlere göre dışsallaştırma bozuklukları, diğer davranış biçimlerinin yanı sıra zayıf dürtü kontrolü, kural ihlali, saldırganlık, dürtüsellik, dikkat eksikliği ve hiperaktivite ile ilişkilendirilmektedir.
Araştırmacılar, ölüm ve aile içi çatışmalar da dahil olmak üzere stresli yaşam olaylarına maruz kalmanın, yetişkin yaşamında ruh sağlığını etkileyen önemli kaynaklar olduğunu belirtmektedir. Bu sorunların azaltılması için çocukluk dönemlerinde alınması gereken önemli koruyucu faktörlerinin olması gerektiği sonucuna varmışlardır. Başlıca değişkenlerin yanı sıra ebeveyn eğitimi, temel hizmetlere erişim, barınma koşulları ve aile altyapısı da göz önünde bulundurarak değerlendirme yapılmalıdır.
Araştırmacılar, çocukluk (9-10), ergenlik (13-14) ve erken yetişkinlik (18-19) dönemlerinde psikiyatrik tanıları elde etmek için bir röportaj, anket ve derecelendirme teknikleri paketi olan Gelişim ve İyi Oluş Değerlendirmesini (DAWBA) kullanmışlardır. Depresyon ve anksiyete gibi içselleştirme bozukluklarının yanında dışsallaştırma bozukluklarını tespit etmek için yola çıkılmıştır. Değerlendirmenin sonunda ailelerin sosyo-ekonomik durumunu değerlendirmek için özel bir anket kullanılmış ve örneklemin %11.4’ünün yoksulluk koşullarında yaşadığı sonucuna varmışlardır.
Araştırmacılardan Ziebold, “Üç aşamalı psikiyatrik değerlendirme, zaman içindeki değişimlerin izlenmesiyle tutarlı sonuçlara ulaştık. Yoksul ailelerin çocukları, ilk aşamada yoksul olmayan çocuklara göre daha düşük düzeyde dışsallaştırma bozukluğuna sahipti, ancak birkaç yıl sonra eğri tersine döndü ve yoksul çocuklar arasında dışsallaştırma bozuklukları istikrarlı bir şekilde arttı.” dedi.
Cinsiyet eşitsizliği
Cinsiyete göre sınıflandırmada, çocuk yoksulluğunun özellikle kadınlar için olumsuz sonuçlar verdiği görülmüştür. Ziebold, “Bu bulgu özellikle dikkat çekiciydi ve en önemlilerinden birisi olarak kabul edilebilir.” dedi.
“Hipotezimiz, zihinsel sağlık sorunlarının, yoksul kızlarda erken teşhis edilme olasılığının daha düşük olduğudur. Ayrıca, küçük kardeşlere ve hasta aile üyelerine bakmak gibi erken yaşlardan itibaren daha fazla ev işi için sorumluluk alma eğilimi gösterirler. Bu ekstra yük, onları stresli yaşam olaylarına daha fazla maruz bırakarak yetişkinlikte zihinsel sağlık bozuklukları geliştirme olasılığını artırmaktadır.” ifadelerinde bulundu.
KAYNAK:
– Link Between Child Poverty and Mental Health Disorders in Adulthood, Neuroscience News.
Bizi takip edin: