Pozitif psikiyatri ve sosyal bağlılık
Sosyal olarak bağlı olmak, sağlığın önemli bir olumlu psikososyal belirleyicisidir ancak son zamanlara kadar hak ettiği ilgiyi alamamıştır. Kasım 2023’te Dünya Sağlık Örgütü, yalnızlığı acil bir sağlık tehdidi olarak nitelendirdi ve bununla baş etmeyi küresel bir öncelik haline getirdi.
Doktorlar yeni bir hastayı gördüklerinde ilk sorularını, “Sizi buraya getiren nedir?” şeklinde sorarlar. Ardından, tetikleyici faktörler hakkında sorular gelir- hastalığı veya nüksetmeyi tetikleyen fiziksel, psikolojik veya sosyal olaylar nelerdir? Bunun ardından risk faktörleriyle ilgili sorular gelir: Sigara içer misiniz, alkol kullanır mısınız, uyuşturucu kullanır mısınız? Bu tür bilgileri toplamak ve değerlendirmek, bir teşhis koymak için gerekli adımlardır.
Olumlu soruların daha sık sorulması gerek
Ancak hastaların hayatlarının olumlu yönleri hakkında ne kadar sık soru sorarız? “Hangi güçlü yanlarınız var? Kendinizde neleri seversiniz? Nelerden keyif alırsınız? Sizi mutlu eden şey nedir? Zamanınızı kimlerle geçirmekten hoşlanırsınız? Sizi en iyi arkadaşlarınız yapacak şey nedir? Son beş yıl içinde depresyonunuzun nüksünü engelleyen şey nedir?”
Bu sıkça sorulmayan sorular, hastayı bir bütün olarak anlamak ve hastanın katılmak isteyeceği terapiler geliştirmek açısından önemlidir. Tedaviye uyumu teşvik etmenin en iyi yolu, tedaviyi sadece bozuklukları değil, aynı zamanda güçlü yönleri de dikkate alarak uyarlamaktır.
Pozitif psikiyatri nedir?
Yukarıda sorulan olumlu yöndeki sorular, pozitif psikiyatri olarak adlandırılan, pozitif psikososyal faktörlerin geliştirilmesi yoluyla ruhsal sağlık ve esenliğin incelenmesine odaklanan psikiyatri bilimi ve pratiğidir. Pozitif psikiyatri, ruhsal hastalıklara sahip bireylerde sağlığa biyopsikososyal bir perspektif sunar.
2013’te Amerikan Psikiyatri Birliği (APA) başkanı doktor Dilip V. Jeste pozitif psikiyatri hakkında: “APA başkanı olduğum dönemde benim ana görevim, APA’nın psikiyatrideki en değerli katkılarından biri olan DSM-5’in yayınlanmasını denetlemekti. DSM, nüfusun yaklaşık %20’sinde bulunan zihinsel bozuklukların bir kataloğudur – ancak nüfusun %100’ü bazı olumlu özellikler de dahil olmak üzere ruhsal sağlığa sahiptir. Pozitif psikiyatri, psikiyatrik bir bozukluğa sahip olsun veya olmasın herkesi hedefleyebilen bir ruhsal sağlık yaklaşımıdır.”
Psikosağlığın en önemli unsuru: Sosyal bağlılık
Yaklaşık 25 yıl önce, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve Amerika Birleşik Devletleri Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC), sağlığın sosyal belirleyicilerini bulmayı hedefledi. Sağlık ve uzun ömür üzerinde büyük etkisi olduğu düşünülen yaygın olarak listelenen sosyal faktörler genellikle olumsuzdur; yoksulluk, sosyal ayrımcılık, işsizlik, gıda güvensizliği, istikrarsız konut ve erken yaşam travması gibi. Ancak bunun yanında pozitif sosyal belirleyiciler de bulunmaktadır ve bunlar arasında en önemlilerinden biri sosyal bağlılıktır.
PLOS Medicine’de 2010 yılında yayımlanan 148 çalışmayı (n=308,849) içeren bir meta-analizde, birçoğu ilaçlar ve sağlık davranışları gibi karıştırıcı faktörleri düzeltmiş olan bireylerin daha güçlü sosyal bağlılığa sahip olmalarının yaşam olasılığını %50 arttırdığı gösterilmiştir. Bu ilişki, sadece karmaşık sosyal bağlılık değerlendirmelerini kullanan çalışmaların dahil edildiği durumlarda daha da güçlenerek, yaşam olasılığının %91 arttığını göstermiştir.
Yalnızlık biyolojik ve genetik temeli
Sosyal bağlantıda meydana gelen kusur veya eksiklik, yalnızlık ve sosyal izolasyonla ilişkilidir. Yalnızlık, istenen ve algılanan sosyal ilişkiler arasındaki dengesizlikten kaynaklanan subjektif sıkıntı olarak tanımlanır. Sosyal izolasyon, bir bireyin sosyal ağının boyutunun sınırlanması ve/veya zayıf kalitede sosyal ilişkilere sahip olması anlamına gelir. Bu iki kavram genellikle, ancak her zaman, birbiriyle ilişkili olabilir.
Örneğin, eşin veya partnerin ölümünden sonra yalnız yaşayan yaşlı bir yetişkin muhtemelen yalnız hissedecektir. Ancak bu kişi, yüksek derecede dini veya ruhsal olabilir ve yalnız olmaktan patolojik olarak rahatsız hissetmeyebilir. Aksine, bir yurtta çok sayıda öğrenciyle yaşayan ve Facebook’ta birçok arkadaşı olan bir üniversite öğrencisi çok yalnız hissedebilir. Yalnızlık sadece bir zihinsel durum değil, aynı zamanda nörobiyolojik temellere dayanan, sınırlı oranda kalıtımsal bir kişilik özelliğidir.
Yalnızlık artıyor mu?
Ayrıca, sosyal bağlılığın zaman içinde geniş bir spektrumda sosyal değişikliklerden kaynaklanan erozyona uğramaya devam etme endişeleri bulunmaktadır. Bu değişiklikler arasında bireyciliğin değer kazanması, tele iletişim yöntemlerindeki değişim, internetin hızlı evrimi ve özellikle (ve paradoksal bir şekilde) sosyal medyanın hızlı büyümesi yer almaktadır. Tartışmalı bir şekilde, Facebook, Twitter (şu anda X olarak etiketlenmiştir) ve Instagram küresel iletişimi katlamış olabilir, ancak en az o kadar tartışmalı bir şekilde, sosyal bağlantıların kalitesini belirgin bir şekilde kötüleştirmiş ve bireysel ile kolektif sıkıntıya katkıda bulunmuş olabilirler.
Sosyal bağlılık üzerine çalışmalar
Son olarak Dr. Jenste sosyal bağlılık ve yalnızlık üzerine çalışmalar yapılması gerektiğini vurguluyor: “Sosyal bağlılık ve yalnızlık konusunda adanmış bir araştırma gündemine ihtiyacımız var. Birkaç yakın tarihli kesitsel ve uzunlamasına çalışma, yalnızlık ile bilgelik arasında güçlü bir ters ilişki olduğunu, özellikle şefkat ve öz şefkat arttıkça yalnızlık hissinin azalma eğilimini göstermiştir. Dahası, bu ters ilişki sadece klinik ve davranışsal değil, aynı zamanda EEG ve bağırsak mikrobiyomunu içeren araştırmalarda yansıdığı gibi biyolojiktir. Bu ters ilişki, şefkat odaklı müdahalelerin daha güçlü sosyal bağlılığa yol açabileceğini düşündürmektedir.
KAYNAKÇA:
– Jeste, D. V. (2024). Special Report: Positive Psychiatry Shines Light on Patients’ Strengths, Wisdom. In Psychiatric News (Vol. 59, Issue 01). American Psychiatric Association Publishing.
Bizi takip edin: