Türkiye’de COVID-19 Salgını Sırasında Psikolojik İyi Hal
Yeni Koronavirüs (NCOV-19), Aralık 2019’da Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıktı, hızla yayıldı ve bir milyondan fazla insanı öldürdü. Pandemi, küresel ölçekte yaşam akışını etkiledi ve hemen hemen tüm ülkeler, pandemiye bağlı olarak sosyal hayata ciddi kısıtlamalar getirdi. Böylece sadece fiziksel sağlık açısından değil, sosyal, psikolojik ve ekonomik açıdan da ciddi olumsuz sonuçlar doğurdu ve bu dönemde birçok kişi işini kaybetti (WHO).
Krizler sırasında insanlar arasında yoğun bir stres tepkisinin gelişebileceğini ve bu dönemlerde karşılaşılan olumsuzlukların ruh sağlığı üzerinde hem kısa hem de uzun vadeli olumsuz etkileri olabileceğini gösteren çok sayıda çalışma yapılmıştır.
Enfekte olma riski, aile üyelerini veya sevdiklerini kaybetme riski, geleceğe dair belirsizlik, günlük rutinlerde radikal değişiklikler, sosyal etkileşimin kısıtlanması, virüsle ilgili sosyal medyada yanlış bilgiler gibi endişeler, pandemi sırasında önemli ruh sağlığı sorunlarına neden olmuştur.
Sağlık Çalışanları Üzerindeki Etkisi
Karantina ve hastalık nedeniyle bir akraba veya arkadaşın ölümü veya salgınla ilgili medya görüntülerine ve haberlere maruz kalma gibi diğer pandemik faktörlerin de sağlık çalışanlarının ruh sağlığı üzerinde olumsuz etkileri olabilir. Ek olarak, NCOV-19 virüsünün hızla yayılması ve hastalığın, sağlık sisteminin hastalık yüküyle başa çıkma kapasitesini aşan ciddi doğası, sağlık çalışanlarının ölümle yüzleşmenin duygusal yükünden yorulmasına neden oldu. Sonuç olarak, virüsün bulaştığı kişilerin önemli bir kısmı sağlık uzmanlarıydı ve birçok sağlık uzmanı COVID-19’a karşı verilen savaşta öldü.
Tıbbi açıdan en savunmasız grup olmanın yanı sıra, artan iş yükü, enfeksiyon kapma ve sevdiklerine bulaştırma riski, kendi başlarına çok kritik kararlar verme sorumluluğu, tedavi ve tedavi sürecine ilişkin net yönergelerin olmaması, hastalık ve birçok insanın ölümüne tanık olmak sağlık çalışanlarının ruh sağlığı için tehdit oluşturmaktadır.
Sonuçlar, uzun süreli bir iş ve stres yükü altında olan sağlık çalışanları için erişilebilir psikolojik destek müdahalelerine acil bir ihtiyaç olduğunu göstermektedir. Veriler ayrıca hemşirelerin ve diğer yardımcı sağlık çalışanlarının pandemi sırasında hekimlere göre daha olumsuz etkilenmiş olabileceğini düşündürmektedir. Ayrıca pandemi sırasında aileden uzak durmak sağlık çalışanlarını psikolojik olarak olumsuz etkiliyor gibi görünmektedir.
KAYNAKÇA:
– Ceri, V., & Cicek, I. (2021). Psychological well-being, depression and stress during COVID-19 pandemic in Turkey: a comparative study of healthcare professionals and non-healthcare professionals. Psychology, Health & Medicine, 26(1), 85-97.
Bizi takip edin: