Afetlerin yarattığı psikolojik etkilerin iyileşmesi
Afetler ve acil durumlar, günlük yaşama giren güçlü ve üzücü olaylardır. İnsan olarak, bir felaket veya acil durum sonrasında güçlü duygusal veya fiziksel tepkiler verebiliriz ve bu oldukça normaldir. Çoğumuz için, bu reaksiyonlar birkaç gün veya hafta içinde azalır. Bu durum bir akıl sağlığı göstergesi değildir ancak çoğumuz bazı meseleler hakkında endişeli olabiliriz, çocuklarla afet hakkında konuşmak veya afetten etkilenen arkadaş ve aile üyelerini desteklemek gibi konularda basit bir rehberliğe ihtiyaç duyabiliriz. Ancak bazılarımız da bu durumda oldukça önemli bir sıkıntıya sahip olabilir, destek, güvence ve problem çözme uygulamalarına ihtiyaç duyabiliriz.
Afetlerden sonra güvenliği, konforu ve yardımı teşvik etmek
Bir toplulukta bir felaket meydana geldiğinde, birçok insan için oldukça üzücü olabilir, ancak etkilenenlere yardım etmek için aile, arkadaşlar, gönüllüler ve topluluk üyelerinin yapabileceği çok şey vardır.
Avustralya Psikoloji Birliği’nin 2020’de yayınladığı bir bildirge pratik olarak yapabileceklerimizi listelemektedir.
Bir felaketin yarattığı psikolojik etkileri iyileştirmenize yardımcı olacak ipuçları
- Üzücü bir süreçten geçtiğinizin farkına varın, duygularınızı deneyimlemek için kendinize izin verin. Üzüldüğünüz için kendinize yüklenmeyin.
- Hissetmenin doğru ya da yanlış yolu olmadığını unutmayın.
- Bu durumla başa çıkabileceğinizi ve başa çıkmakta olduğunuzu kendinize hatırlatın.
- Güvenilir, tanıdık ve saygılı insanlarla vakit geçirin.
- Olanlarla ilgili düşüncelerinizi engellemeye çalışmayın. Kademeli olarak ne olduğunu düşünmek ve üzerinde çalışmak, yaşananlar, travmatik bir durumla yüzleşmeye yardımcı olabilir.
- Duygularınızı “kapatmayın”. Fırsat bulduğunuzda deneyimlerinizi güvendiğiniz insanlarla paylaşın. Ancak konuşmak istemezseniz bu durum da normaldir, kendinizi konuşmak için baskı altında hissetmeyin.
- Duygularınızı ifade etmenin başka yollarını da bulun. Örneğin; bir günlük tutmak veya sanatsal bir uğraşı.
- Normal bir rutini sürdürmeye çalışın. Gününüzü yapılandırın ve meşgul olmakla üretken olmak, duygularınızı yansıtmak ve düşüncelerinizi işlemek için zaman tanımak arasında bir denge kurmaya çalışın.
- Kendinizi yorgun hissediyorsanız dinlenmek için kendinize zaman tanıyın. Hafif düzenli egzersiz de sağlığınız için önemlidir.
- Gevşeme pratiği yapmak için zaman ayırın. Adım adım kas gevşemesi gibi teknikler veya sadece toprakla uğraşmak, müzik dinlemek gibi rahatlatıcı bir aktiviteye kendinizi kaptırmak için izin verin.
- Başa çıkmak için alkol veya ilaçları aşırı kullanmaktan kaçının.
- Herhangi bir büyük karar veya büyük yaşam değişikliği yapmaktan kaçının.
- Belirli etkinliklerden veya yerlerden gereksiz yere kaçınmadığınızdan emin olun.
- Sizi önemseyen ve güvendiğiniz kişilerden destek isteyin. Sosyal destek, kriz zamanlarında çok yardımcı olur.
- Arkadaşlarınıza ve ailenize ihtiyaçlarınızı bildirin. Yorulduğunuzu, dinlenmeye ihtiyaç duyduğunuzu, birileriyle konuşmak istediğinizi ya da sadece yanınızda birisinin olmasını istediğinizi bilmelerini sağlayarak size yardımcı olmalarına olanak verin.
- Son deneyiminiz geçmişte stresli bir olaydan veya çocukluk travmasından gelen duygular ve anıları canlandırıyorsa, bu anıların mevcut durumu karıştırmasına izin vermemeye çalışın. Deneyimleri ayrı tutun ve onlarla ayrı ayrı ilgilenin.
- Uyum sağlamak için kendinize zaman tanıyın. Esneklik normdur ancak toparlanmak için kendinize biraz zaman ayırın.
Gerektiğinde ek destek isteyin
Bir doğal afetin sonucu olarak sizin veya ailenizin yaşadığı stres veya endişenin çok fazla olduğunu düşünüyorsanız, bir psikolog yardımcı olabilir.
Psikologlar, stres de dahil olmak üzere bir dizi akıl sağlığı sorunu için etkili müdahaleler sağlama konusunda yetenekli, yüksek eğitimli ve nitelikli profesyonellerdir. Bir psikolog, mevcut en iyi araştırmaya dayanan teknikleri kullanarak stresinizi ve endişenizi yönetmenize yardımcı olabilir.
KAYNAKÇA:
– Australian Psychological Society. (2020). Recovering from a natural disaster: Promoting safety, comfort, and help after a disaster.
Bizi takip edin: