Bebeklerin doğumdan önce dil öğrenme başladığı belirtiliyor
Yapılan önceki çalışmalar, anne karnındaki bebeklerin, yaklaşık yedi aylık süreçte annelerinin vücudu dışından gelen sesleri duymaya başlayabildiklerini göstermişti. Ancak doğumdan önce dile maruz kalmanın yeni doğmuş bir bebeğin beynine olan spesifik etkisi belirsizliğini koruyordu.
Yapılan bu çalışmada, annelerinin ana dili Fransızca olan 33 yeni doğan bebeği izlendi. Doğumdan kısa bir süre sonra ise bebekler elektroensefalografi (EEG) yöntemi kullanılarak izlenmeye devam edildi. Araştırmacılar, bebeklerin sinirsel aktivitelerini ölçerken, bir yandan da “Goldilocks and the Three Bears” adlı çocuk hikayesi Fransızca, İngilizce ve İspanyolca dilleriyle anlatıldı. Beynin dile verdiği tepkiyi takip etmek için, yeni doğanların kafalarına işitsel ve konuşma algısıyla ilişkili alanlara elektrotlu başlıklar yerleştirildi. Böylelikle araştırmacıların dil uyarımının bebeklerin beyin aktivitesi üzerindeki etkilerini karşılaştırdı.
Araştırmanın en temel bulgularından biri, en son Fransızca dinleyen bebeklerin beyin salınımlarında uzun menzilli zamansal korelasyonların (LRTC’ler) arttığının görülmesi oldu. Bu LRTC’ler konuşma algısı ve işlenmesiyle ilişkilidir. Yani bebeğin, doğumdan kısa bir süre sonra Fransızca diline maruz kalması, bebeklerin sinirsel faaliyetleri üzerinde ölçülebilir bir etki bıraktı. Araştırmacılar, LRTC’lerin hece düzeyindeki konuşma birimleriyle ilişkili teta bandında gelişmelerin olduğunu gözlemlediler. Bu bulgu, beyinlerinin rahimde maruz kaldıkları dilsel uyarılarla ilgili olduğu fikriyle örtüşmektedir.
Ayrıca çalışma, dile maruz kalmanın etkisi doğum öncesi duyulan dile özgü olup olmadığı da araştırmanın konusuna dahil edildi. Burada Fransızca dinleyen bebeklerde maruz kalma sonrasında LRTC’lerde artış görülürken, İspanyolca veya İngilizceye maruz kalan bebeklerde aynı etki görülmedi. Bu sonuç, doğum öncesi dil deneyiminin, bebeklerin dile verdiği sinirsel tepkileri biçimlendirmede rol aldığını göstermektedir.
Araştırmanın bulguları, bebeklerin doğum öncesi dönemde bile dili hızlı bir şekilde öğrenme ve işleme konusundaki büyüleyici kapasitelerine ışık tutmaktadır. Bununla birlikte insan beyninin de, bebeklerde gözlemlenen etkileyici dil öğrenme kapasitelerinin temelini oluşturan etkili dil işlemlemesi için optimize edilmiş olabileceğini öne sürmektedir.
Bu çalışmanın bir uzantısı olarak, hamilelik sırasında müzik gibi diğer işitsel uyaranlara maruz kalındığında benzer sinir dinamiklerinin ortaya çıkıp çıkmadığını da incelemek değerli olabilir. Erken gerçekleşen bu deneyimlerin yeni doğmuş bebeklerdeki bilişsel gelişimi nasıl etkilediğini de araştırmak literatüre büyük katkı sağlayacaktır.
KAYNAKÇA:
– Mariani B, Nicoletti G, Barzon G, Ortiz Barajas MC, Shukla M, Guevara R, Gervain J et al. (2023) Prenatal experience with language shapes the brain. Science Advances, 9(47).
– Psy Post (22.11.2023). New research suggests babies start learning language before birth.
Bizi takip edin: