Majör depresif bozuklukta Bilişsel-Davranışçı Grup Terapisi
Majör depresif bozukluk, bireysel ve toplumsal olumsuz sonuçlara neden olan mutlaka tedavi edilmesi gereken yaygın psikiyatrik bozukluktur. İlaçlar, psikoterapiler ve TMS etkinliği kanıtlanmış bazı tedavi seçenekleridir. Bilişsel-Davranışçı Grup Terapisi (BDGT) Majör depresif bozukluk tedavisinde kullanılan yöntemlerden biridir.
BDGT, bireysel BDT uygulamasına kıyasla zaman, mekan ve maddi açıdan daha ekonomiktir. Ancak en önemli avantajı özellikle kişilerarası sorunlar yaşayan danışanlarda, kişilerarası ilişkilerin dinamik olduğu güvenli bir ortamda sorunun doğasını anlayıp kavramsallaştırmaya ve terapi süresince değişimleri bizzat grubun içindeyken görmeye olanak verir. BDT eğitimsel bir modele dayanır ve terapide danışanın bazı becerileri öğrenmesi beklenir. Ayrıca kişilerarası sorunlarda öğrenilen becerilerin ilk denemeleri, dışarıdaki dünyaya oranla daha güvenli olan grup ortamında yapılabilir ve geribildirimlerle yeniden düzenlenebilir.
Nisan ayında yayınlanan çalışma BDGT’nin Majör depresif bozukluğu olan hastaların benlik saygısı ve iyimserliği üzerindeki etkilerini incelemiştir. Benlik saygısı ve iyimserliğin artması depresyon tedavisinin etkinliğini gösteren iki önemli parametredir. Majör depresif bozukluğu olan toplam 64 hasta Bilişsel-Davranışçı Grup Terapisi (BDGT) ve Olağan Tedavi (TAU) olmak üzere iki gruba ayrılmıştır. Katılımcılara bir demografik anket, Rosenberg Benlik Saygısı Ölçeği (RSES) ve Gözden Geçirilmiş Yaşam Yönelimi Testi(LOT-R) uygulanmıştır. BDGT grubundaki hastalar dört hafta boyunca (haftada iki seans) sekiz adet 90 dakikalık bilişsel-davranışçı terapi seansı aldı. Ardından katılımcılara müdahaleden hemen, üç ve altı ay sonra RSES ve LOT-R yeniden uygulanmıştır.
Müdahaleden hemen, üç ve altı ay sonra iki grup arasında benlik saygısı ve iyimserlik puan ortalamaları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark olduğu belirtildi. BDGT grubundaki ortalama benlik saygısı ve iyimserlik puanları, müdahaleden sonra öncekine kıyasla önemli ölçüde arttı, ancak bu puanlar müdahaleden sonraki üç ölçüm zaman noktasında kademeli olarak azaldı.
Sonuçlara dayanarak, yukarıdaki değişkenlerin seviyelerinin müdahaleden sonra uzun vadede tekrar düşmesine rağmen, müdahale sonrası BDGT grubunda iyimserlik ve benlik saygısı düzeyinin anlamlı olarak arttığı sonucuna varıldı.
Bu sonuçlar majör depresif bozukluğu olan hastalarda BDGT seanslarının düzenli olarak uygulanmasının hastalığın tedavisindeki önemini göstermektedir.
KAYNAK:
– Moloud R, Saeed Y, Mahmonir H, Rasool GA. Cognitive-behavioral group therapy in major depressive disorder with focus on self-esteem and optimism: an interventional study. BMC Psychiatry. 2022 Apr 28;22(1):299. doi: 10.1186/s12888-022-03918-y. PMID: 35484528.
– Sütcü, S. T. (2016). Bilişsel davranışçı grup terapileri. Psikiyatride Güncel Yaklaşımlar, 8(Ek 1), 1-2.
Bizi takip edin: