Müzik türlerinin EEG senkronizasyonuna etkileri
Dansçılarda ve dansçı olmayanlarda tercih edilen müzik dinleme deneyimlerinin etkisini araştırmak için Nakano ve ekibi (2021) EEG çalışması tasarlamıştır.
Araştırmada katılımcılara 2 dakika boyunca tercih ettikleri türden enstrümantal müzik (dansçılar için Arjantin tangosu, dansçı olmayanlar için klasik veya caz) ve alternatif türler dinletilmiştir. Odaklanmış dikkat ve gelişmiş duygusal uyarılmanın alfa aktivitesinde bir artışa sebep olması beklenmiş ve alfanın zamansal gelişiminin de gözlemi yapılması hedeflenmiştir.
Dansçılarda ve dansçı olmayanlar tercih ettikleri müzik EEG senkronizasyonunu etkiler
Araştırma sonucunda her iki grup da tercih ettikleri müzik için gama, beta ve alfa frekans bantlarında tercih edilmeyen müziğe kıyasla artan bir aktivite göstermiştir. Sonuçlarda ise tüm katılımcıların tanıdık müziklere karşı duygusal tepkiler verdiği görülmüştür. Aynı zamanda tercih ettikleri müziklerin içerisinde de duygusal uyarılmanın (beta) olduğu ortaya çıkmıştır.
Diğer bir yandan, tercih ettikleri müzikler üzerinde uygulanan elektroensefalogram (EEG) aktivitesi incelendiğinde dansçılar ve dansçı olmayanlar arasında, başlangıçtaki alfayla ilgili senkronizasyon bozukluğunun olduğunu (ERD) ve senkronizasyonun (ERS) geliştirmesi gerektiği gözlemlenmiştir.
Dans eden kişilerdeki alfa aktivitesi, sinirsel verimlilik hipotezi çerçevesinde de incelenmektedir. Araştırmacılar, yüksek seviyedeki alfa aktivitesinin daha az kortikal nöral aktivitesinin bir göstergesi olduğunu öne sürmektedir.
Kişiler sevdikleri müzik türünü dinlerken, etkili kortikal süreçler elde etmek için beyin tepkilerini geliştirmiş olabilirler. Bu gelişimin, dans deneyimleri yoluyla geliştirilen yaratıcı biliş veya motor imgeleme işlemlerinden etkilendiği varsayılmaktadır.
Daha önceki çalışmalarda dansçıların dansla ilgili görevlere verdiği EEG yanıtları araştırılmış olsa da, uzun bir süre boyunca değişiklikleri inceleyen hiçbir çalışma yapılmamıştır. Örneğin, dansçılarda bir videoda gösterilen dans hareketlerini değerlendirirken EEG ölçümünün süresi 6 saniye ile sınırlıydı. 6 saniyelik inceleme yeterince uzun olmayabilir. Çünkü müzik dinlemede hem dansçılarda hem de dansçı olmayanlarda duygusal uyarılmanın kendini tanımasının 8 saniyeden fazla sürdüğü bilinmektedir. Bu da müziğin aşinalık ve türlerine bağlı olarak zaman akışında farklılık yaratmaktadır.
Sonuç olarak bu çalışma müzik dinleme deneyiminin dans pratiğinden etkilendiğinin elektrofizyolojik göstergelerini ortaya koymuştur.
KAYNAK:
– Nakano, H., Rosario, M. A. M., & De Dios, C. (2021). Experience Affects EEG Event-Related Synchronization in Dancers and Non-dancers While Listening to Preferred Music. Frontiers in psychology, 12, 1061.
Bizi takip edin: