Narsistik özellikli depresyon hastalarının tedaviye cevabı
Lancet Psychiatry’de yayınlanan bir çalışmaya göre, narsistik özelliklerin varlığı, bir hastanın depresyon için bilişsel-davranışçı terapiye (BDT) ne kadar iyi yanıt vereceğini öngörebiliyor.
Narsistik özellikler toplumda yaygın
Almanya’daki Münster Üniversitesi’nden Maike Richter, M.Sc., Simon Mota, Ph.D. ve meslektaşları, “Kişilik ve kişilik bozukluğu araştırmalarının son on yılında, narsisizm hem zihinsel olarak sağlıklı bireylerde hem de psikiyatrik klinik popülasyonlarda mevcut olan boyutsal bir yapı olarak ortaya çıkmıştır” diye yazdı. “Klinik uygulamalar, narsisistik kişilik bozukluğu eşiğinin altındaki narsisistik özelliklerin yaygın olduğunu, kişiler arası sorunlara yol açabileceğini ve depresyon şiddeti, tedaviye uyum ve sonuç gibi psikiyatrik semptomatolojiyi olumsuz etkileyebileceğini göstermektedir.”
Depresyonda narsisizm ölçümü
Richter, Mota ve meslektaşları, 18 yaş ve üstü yetişkinlerden oluşan iki büyük örneklemde narsisizmin tedavi öncesi ve sonrasında depresif belirtiler üzerindeki etkisini araştırmıştır. Örneklemlerden biri Münster Üniversite Hastanesi’nde yatarak tedavi gören psikiyatrik hastalar ile ayakta psikoterapi gören ve BDT ile tedavi edilen hastaları kapsamaktadır. İkincisi ise Almanya’nın Tiefenbrunn kentindeki bir psikiyatri hastanesi olan Asklepios Kliniği’nde psikanalitik etkileşim terapisi (PIT) ile tedavi edilen yatan hastaları içermektedir. PIT, ağır kişilik bozukluğu olan hastalar için özel olarak tasarlanmış psikodinamik bir tedavidir. Tedavi öncesinde ve sonrasında hastalar Narsisistik Hayranlık ve Rekabet Anketi-kısa versiyonunu doldurmuştur. Altı maddeden oluşan bu ölçek büyüklenmeci narsisizmin iki yönünü değerlendirmektedir: hayranlık (ben çok özel bir insanım ve bu bana çok güç veriyor) ve rekabet (rakiplerimin başarısız olmasını arzuluyorum). Anketteki tüm maddelerin toplamı çekirdek narsisizmi ölçmektedir.
2371 depresyon hastasından veriler toplandı
Yatarak BDT tedavisi, bir klinik psikolog veya psikiyatrist ile haftada 50 dakikalık bire bir terapi seansını içermektedir. Ayakta BDT tedavileri, bir klinik psikolog stajyeri ile haftada bir 50 dakikalık bire bir terapi seansından oluşmuştur. BDT grubundaki hastalar depresyon şiddetini ölçen 21 maddelik bir anket olan Beck Depresyon Envanteri-Gözden Geçirilmiş’i doldurmuştur. PIT grubundaki hastalar bir klinik psikolog veya psikiyatrist ile haftada bir veya iki 25 dakikalık bire bir seans almıştır. Bu hastalar Hasta Sağlık Anketi-9’u doldurarak depresyon semptomlarını kendi kendilerine bildirmişlerdir.
BDT grubunda 1.569 ve PIT grubunda 802 olmak üzere toplam 2.371 hasta çalışmaya dahil edilmiştir. Ortalama tedavi süresi BDT grubunda 300 gün, PIT grubunda ise 67 gündü.
Narsisizmin türüne göre sonuçlar değişiyor
Çekirdek narsisizm her iki grupta da tedavi öncesi depresyon şiddetini öngörmemiştir.
Narsistik rekabet başlangıçta daha yüksek depresif belirtilerle ilişkili bulundu.
Narsistik hayranlık tam dersine daha düşük depresif belirtilerle ilişkili bulunmuştur.
BDT grubunda, çekirdek narsisizm ve narsisistik rekabet hastalarının tedavi yanıtları daha zayıfken, narsisistik hayranlığın herhangi bir etkisi görülmemiştir.
Ayaktan BDT grubunda, terapötik ittifak, narsistik rekabetin tedavi sonrası depresyon şiddeti üzerindeki toplam etkisinin %31’ine aracılık etmiştir.
PIT grubunda narsistik özellikler tedavi sonucu ile ilişkili bulunmamıştır.
Bireysel tedaviye ışık tutuyor
Lübeck Üniversitesi’nden Dr. Jan Philipp Klein ve meslektaşları, eşlik eden bir yorumda, “Sonunda, belki de narsistik özellikleri ve depresyonu olan hastaların en iyi nasıl tedavi edileceğini belirleyen tedavi paketleri (BDT’ye karşı psikodinamik terapi) değil, daha ziyade bireysel tedavi bileşenleri olacaktır. “Daha fazla kanıt elde edilene kadar, terapistler narsisistik özelliklere sahip hastaların tedavisinde güçlü bir terapötik ittifak kurmaya özel bir vurgu yapmanın sonuçları iyileştirebileceğini düşünmelidir.”
KAYNAKÇA:
– PsychNews (16.10.2023) Narcissistic Traits May Predict Patients’ Response to CBT for Depression.
– Richter, M., Mota, S., Hater, L., Bratek, R., Goltermann, J., Barkhau, C., … & Opel, N. (2023). Narcissistic dimensions and depressive symptoms in patients across mental disorders in cognitive behavioural therapy and in psychoanalytic interactional therapy in Germany: a prospective cohort study. The Lancet Psychiatry.
Bizi takip edin: