Vücut ısısı ile depresyon arasında bağlantı
Fizyoloji ve ruh sağlığı arasındaki kesişime dikkat çeken bir çalışmada, araştırmacılar depresyon ve yüksek vücut sıcaklıkları arasında bir bağlantı olduğunu ortaya çıkardı.
Scientific Reports’ta yayınlanan bu bulgu, depresyona ilişkin anlayışımızı derinleştirmekle kalmıyor, aynı zamanda hastalığın semptomlarını hafifletmek için vücut ısısını düzenlemeyi içerebilecek yenilikçi tedavilere de işaret ediyor.
Hedefe yönelik tedavi için de kullanılabilir
Çalışmanın en büyük motivasyonlarından biri dünya çapında depresyon oranlarının dikkat çekici yükselişine ve yeni tedavi yöntemlerine olan ihtiyaca dayanmaktaydı. Özellikle majör depresif bozukluk (MDB), ABD’deki gençler ve genç yetişkinler arasında çeşitli demografik gruplarda yaygın bir artış gösteriyor. Bu artış, antidepresan kullanımının artmasıyla örtüşmekte. Bu bakımdan mevcut çalışma,MDB’li bireylere özgü fizyolojik belirtilerin saptanması ve biyolojik olarak homojen bir alt grup için hedefe yönelik tedavi yöntemlerinin geliştirilmesinin önünü açabilir.
Giyilebilir cihazlar depresyonu kestirebilir mi?
Araştırmacılar, çalışmaları için giyilebilir bir cihaz kullandı. Parmağa takılan bu giyilebilir cihaz, her dakika vücut sıcaklığını ölçerek katılımcıların termal durumu hakkında bir veri akışı sağlamaktaydı. Bu, araştırmacıların sadece statik sıcaklık ölçümlerini değil gündüz ve gece boyunca sıcaklığın dinamik değişikliklerini de analiz etmelerini sağladı. Araştırmacılar, daha yüksek düzeyde depresif semptomların sürekli olarak daha yüksek vücut sıcaklığıyla ilişkili olduğunu tespit etti. Bu korelasyon, hem katılımcıların bildirdiği verilerde hem de giyilebilir cihaz tarafından toplanan dakika düzeyindeki sıcaklık verileriyle örtüşmekteydi. Bu model, yüksek vücut ısısı ile depresif semptomların varlığı arasında çok güçlü bir ilişki olduğunu öne sürmektedir. Aynı zamanda termoregülasyon düzensizliğinin depresyonda rol oynayabileceği hipotezini de güçlendirmektedir.
Uyku ve uyanık durumlarında sıcaklık farkı
Çalışmada, daha şiddetli depresif belirtilere sahip olan kişilerde uyanık ve uykuda distal vücut sıcaklıkları arasında daha küçük farklar saptandı. Bu bulgu, depresyonun vücudun çeşitli bilinç durumlarında sıcaklığı düzenleme yeteneğini etkileyebildiğini, potansiyel olarak uyku başlangıcını ve kalitesini kolaylaştıran doğal soğuma süreçlerini etkileyebileceğini göstermektedir. Bu sıcaklık artışlarında gözlemlenen tutarlılıklar, vücut sıcaklığının depresyonun fizyolojik bir belirteci olarak görülebileceği öneminin altını çizmektedir.
Sirkadyen ritim bozukluğuyla ilişkili olabilir
Çalışma aynı zamanda gündüz ve gece arasındaki sıcaklık değişimini ifade eden distal vücut sıcaklığının günlük genliğini de inceledi. Depresyonlu katılımcılarda günlük sıcaklık genliklerinin daha düşük olduğu görüldü. Bu da, vücut ısısında körelmiş bir sirkadiyen ritim olduğunu akıllara getirmektedir. Depresyonda sirkadiyen ritim bozukluklarını gösteren önceki araştırmalarla paralel olduğunu doğrulamakta ve uyku, termoregülasyon ve duygudurum bozuklukları arasındaki karmaşık ilişkiye daha fazla kanıt sunmaktadır.
Isı neden yükseliyor?
Araştırmacılar, depresyonlu kişilerde gözlemlenen sıcaklık artışlarının altında yatan mekanizmalarda termoregülatör soğutmayı tetiklenmesinin azalması, metabolik ısı üretiminin artması ya da her ikisinin bir kombinasyon şeklinde potansiyel oluşturduğunu belirtti.
KAYNAKÇA:
– Dolan W.E (29.02.2024), Surprising link observed between body temperature and depression, PsyPost.
– Mason AE, Kasl P, Soltani S, Green A, Hartogensis W, Dilchert S, Smarr BL (2024) Elevated body temperature is associated with depressive symptoms: results from the TemPredict Study. Scientific Reports, 14(1): 1884.
Bizi takip edin: