Akıllı telefon bağımlılığı yaratıcılık kapasitesini azaltabilir
Küresel salgın ve bunun sonucunda ortaya çıkan izolasyon, akıllı telefon bağımlılığı olan insan sayısını artırdı. Önceki araştırmalar, akıllı telefon bağımlılığı olanların olmayanlara göre daha az yaratıcı olduğunu buldu. Xinyi Li ve meslektaşları, yaratıcı kapasitedeki bu düşüşten beynin hangi alanlarının sorumlu olduğunu keşfetmeyi umarak yeni bir araştırma yaptılar.
Çinde yapılan araştırmaya göre, akıllı telefon bağımlılığının yaratıcılık üzerindeki sonuçlarını araştırdılar. Beyin görüntüleme teknolojisini kullanarak, yaratıcı görevlere kortikal tepkileri ölçtüler. Sonuçlar, akıllı telefon bağımlılığının beynin yaratıcı kapasitesini olumsuz yönde etkilediğini göstermektedir. Özellikle, akıllı telefon bağımlılığı olan bireyler yaratıcı düşünmeleri istendiğinde beynin prefrontal korteksi ve zamansal alanları, akıllı telefon bağımlılığı olmayan katılımcıların aksine o kadar aktif değildi.
Katılımcılar nasıl seçildi?
Shaanxi Normal Üniversitesi’nde yaşları 18-25 arasında olan 48 katılımcı, Akıllı Telefon Bağımlılığı Ölçeğini doldurdu. Katılımcıların 24’ü ölçekten yüksek puan aldı ve deney grubu oldu. Kalan 24 kişi ölçekten düşük puanlar aldı ve kontrol koşulunu oluşturdu. Sinir sistemini etkileyebilecek ilaçlar kullanan ve başka davranışsal bağımlılıkları olan kişiler araştırmaya dahil edilmedi.
Çalışma nasıl gerçekleşti?
Araştırma ekibi, yaratıcılığı ölçmek için Alternatif Kullanımlar görevini kullandı. Bu testte, bireylere günlük bir nesne ve nesnenin mümkün olduğunca çok sayıda alternatif kullanımını adlandırmak için 30 saniye süre verilir. Testin birinci aşamasında katılımcılara bir dizi nesne ve bunların ilk iki kullanımı sunulduktan sonra katılımcılardan bu listeleri ezberlemeleri ve tekrar etmeleri istenir. İkinci aşamada, katılımcılar Alternatif Kullanımlar görevine yanıt verirken beyinde gerçekleşen aktiviteyi ortaya çıkarmak için nörogörüntüleme kullanıldı. Hem deney grubundaki hem de kontrol grubundaki katılımcıların yarısı için, alternatif kullanımlar görevinin ilk aşamasındaki nesneler ikinci aşamada da verildi. Bu grupta, nesnelerin daha önce söylenen kullanımları dışında yeni kullanımlar bulmaları istenmişti.
Deneyde daha önce gördükleri nesneler hakkında yaratıcı bir şekilde düşünen katılımcılar, araştırma ekibinin “kısıtlı durum” olarak adlandırdığı gruptaydı. Tüm yeni nesneler hakkında düşünmeleri istenenler ise “kısıtlanmamış durumdaydı”. Hem deney hem de kontrol gruplarında kısıtlı ve kısıtlanmamış katılımcılar vardı. Bu iki koşulun amacı, Alternatif Kullanımlar görevinin zorluğunu arttırmaktı. Nesnelerin kullanım amacına daha önce maruz kalan katılımcılar, alternatif kullanımları belirlemeyi daha zor bulacaktı.
Araştırmacılar sonuçlar için, “semantik kısıtlamaları manipüle ederek, akıllı telefon bağımlılığı bulunan bireylerinin prefrontal korteks ve temporal kortekste kortikal aktivasyonları ve fonksiyonel bağları azalttığını, bunun da semantik kısıtlamaların üstesinden gelmeyi ve yaratıcı fikir üretimi sırasında orijinal örnekler kurmayı zorlaştırdığını bulduk” sonucuna vardı.
Düşünülmesi gereken noktalar
Araştırma ekibi, çalışmalarında bazı sınırlamalar olduğunu ifade etti. Örneğin, çalışmada farklı akıllı telefon bağımlılığı türleri arasında ayrım yapılmadı. Bireyler sadece sosyal medya veya oyun bağımlısı olabilirdi. Bu farklılıkların yaratıcılık ve beyin fonksiyonu için sonuçları olabilir. Ek olarak, çalışma yaratıcılığın sadece bir bileşenini araştırdı. Örneğin, içgörü ya da problem çözme gibi beceriler test edilse farklı sonuçlar elde edilebilirdi. Son olarak çalışmadaki örneklem sayısının düşüklüğü bulguların ön bulgular olarak değerlendirilmesi gerektiğini gösteriyor.
Bu sınırlamalara rağmen, araştırmacılar çalışmalarının akıllı telefon bağımlılığının bilişi nasıl etkileyebileceğine dair bilgimize önemli bir katkı olduğunu düşünüyorlar.
KAYNAKÇA:
– Laura Staloch. (21 November 2022). Neuroimaging study suggests smartphone addiction may reduce the capacity for creativity. PsyPost.
– Li, X., Li, Y., Wang, X., & Hu, W. (2022). Reduced brain activity and functional connectivity during creative idea generation in individuals with smartphone addiction. Social Cognitive and Affective Neuroscience.
Bizi takip edin: