Çığlık Terapisi
ABD’de her yıl 40 milyon yetişkin Kaygı Bozukluğu tanısı almaktadır. Kaygı Bozukluklarının sağaltımı için terapilerin, egzersiz programlarının ve tedavilerin çeşitliliği gün geçtikçe artmaktadır. Çığlık terapisi de bunlardan bir tanesidir.
Çığlık terapisi tam olarak ilk aklınıza gelen şeydir; tam anlamıyla çığlık atmayı içerir. Çığlık terapisinde anahtar nokta; öfkemizi anlamak ve bu öfkeyi ifade etmenin sağlıklı yollarını öğrenmektir.
Psikoterapist Dr. Arthur Janov tarafından kurulan Çığlık Terapisi ya da Primal Terapi, çığlık atmanın stresi azaltmaya yardımcı olabileceği fikrine dayanıyor. Terapi kabaca stresi serbest bırakmak ve bunun üzerinde çalışmak olarak açıklanıyor.
Çığlık atmak anksiyeteyi tedavi etmekte faydalı olabilir mi?
Teorik olarak, çığlık atmak terapötik olabilir. Thompson, korkutularak susturulmuş çocuklar, suistimal edildiğinde yardım isteyemeyen aile içi şiddet mağdurları, zorbalık çekenler, yas sürecinde olanlar veya depresyon ve endişe hastalığı olanlar için ‘çığlık terapisi’ veya ‘primal terapi’ nin terapötik olarak faydalı olabileceğini ifade ediyor.
Psikoterapist ve ilişki danışmanı Gin Love Thompson bu terapi şeklinin, kişilerin negatif duygular ile bağlantı kurarak çığlık atmalarının ya da kum torbası gibi güvenli bir nesneye vurarak duygularını yönetebilmelerinin onları rahatlattığını ifade ediyor. Porter çığlık terapisinin, deneyimli bir psikolog tarafından yürütülen bütüncül tedavinin bir parçası olarak, baskılanmış duygulara erişmenin yararlı bir yolu olabileceğini söylüyor.
Thomson ise bu terapiyi bütüncül bir terapide önleyici tedavi olarak kullanıyor; Danışanlarına, güvenlik ve hayatta kalma duygumuzla ilişkili olduğu belirtilen kök çakrasında bastırılmış olan enerjiyi salmalarını öğretiyor: Danışanların, ayaklarını ayrı tutarak çömelme hareketini yaparken kontrollü bir şekilde enerjiyi yüksek sesle dışarı atmalarını sağlıyor (Non-Yogi’nin 7 Çakra için Rehberi). Thompson, insanları bu konuda profesyonel rehberlik almaları konusunda teşvik ediyor..
Ancak çığlık terapisi tek başına endişe duygusunu azaltmanın ya da baskılanmış bir duygu ile baş etmenin yolu değildir. Ayrıca uzmanlar desteksiz ve hazırlıksız yapılan çığlık terapisinin ses tellerine hasar verebileceği ve bunun gibi birçok olumsuz duruma sebep olabileceği konusunda uyarıyor: Danışana, karşılaştığı olumsuz durumla baş etmesi için terapiye başlamadan önce başa çıkma yöntemleri öğretilmelidir. Danışan hazır olmadan önce terapiye başlanırsa veya terapi kötü yönetilirse danışan psikolojik olarak zarar görebilir. Öfkeyi ve hayal kırıklığını ifade etmenin bir yolu olarak çığlık atmak, etrafınızdakiler için potansiyel olarak yıkıcı ve hatta suistimal edici olabilir.
Kaynak: https://www.shape.com/lifestyle/mind-and-body/does-scream-therapy-anxiety-really-work
Bizi takip edin: