Reçeteyle alınan folik asit intihar riskini azaltabilir
Yapılan bir araştırma, reçeteli folat alan kişilerin intihar riskinin daha düşük olabileceğini ortaya çıkardı.
JAMA Psikiyatri Dergisinde yayınlanan bir araştırmaya göre, reçeteli folat alan kişilerin intihar riski daha düşük olabilir. Araştırmada, folik asit reçete edilen her ayın 24 aylık takip süresi boyunca intihar girişimi riskinde ek bir %5 azalma ile ilişkili olduğu ortaya konmuştur.
Chicago üniversitesinden, Dr. Robert Gibbons ve ekibi “Folatın depresyon ve bilişteki rolü on yıldan fazla bir süredir kabul edilmektedir. Bu sebeple, herhangi bir depresyon tedavisinin başlangıcında düşük veya normal folat seviyeleri olan hastalara folat takviyesi önerilmektedir.” ifadelerinde bulundu.
Gibbons ve meslektaşları çalışma için yatan hasta, ayakta tedavi ve reçete taleplerini içeren bir veri tabanını taradı. Analiz için, 2012’den 2017’ye kadar bir folik asit reçetesi dolduran 18 yaş ve üstü katılımcıları belirledi. Folik asit reçetelerinin %48’i günde 1 mg olarak reçete edilmişti.
Araştırmacılar daha sonra, katılımcıların intihar girişiminde bulunup bulunmadığını veya kasıtlı olarak kendilerine zarar verip vermediğini veya 2010 ve 2018 yılları arasında intihar riski veya folat eksikliği ile ilgili herhangi bir teşhisi olup olmadığını belirlemek için kullandılar.
B9 vitamini olan folik asit için yapılan bu analizin benzerleri siyanokabalamin veya B12 vitamini reçetelerini dolduran katılımcılar için de tekrarlandı.
Yazarlar, %81.3’ü kadın olan 866.586 katılımcı hakkında veri topladı. Verilere göre, katılımcıların folik asit aldıkları dönemde, 100.000 kişi-ayda 4.73 oranında 261 intihar olayı meydana geldi. Katılımcıların folik asit almadığı aylarda ise 100.000 kişi-ayda 10.61 oranında 895 intihar olayı meydana geldi. Düzeltilmiş analizde, folik asit alan katılımcılar arasında intihar olaylarında %44 azalma oldu.
Yazarlar, doğurganlık çağındaki kadınlarda da benzer bir ilişki olduğunu, yaş ve cinsiyetin bu ilişkiyi etkilemediğini belirttiler. Bunun yanında, B12 vitamini ile intihar olayları arasında bir ilişki bulamadılar.
Son olarak araştırmacılar, yayınladıkları bulgular için “Bulgular, ilgi çekici sonuçlar olarak intihar düşüncesi ve davranışı ile randomize bir klinik araştırmanın yürütülmesini gerekli kılıyor. Bulduğumuz sonuç ileriki çalışmalarla doğrulanırsa, folik asit intihar düşüncesi ve davranışı için güvenli, ucuz ve yaygın olarak bulunan bir tedavi olabilir.” yorumunda bulundular.
KAYNAK:
– Psychnews Alert (22 Eylül 2022) Folic Acid Taken by Prescription May Lower Risk of Suicide.
– Gibbons, R. D., Hur, K., Lavigne, J. E., & Mann, J. J. (2022). Association Between Folic Acid Prescription Fills and Suicide Attempts and Intentional Self-harm Among Privately Insured US Adults. JAMA psychiatry.
Bizi takip edin: