Partnerler Arasında Cinsel Arzunun Azalması
Cinsel arzuların derecesi insandan insana değişebilmekle birlikte belli bir standardı yoktur. Cinsel arzu, kişiden kişiye değişebileceği gibi kişinin partneriyle olan ilişkisinin evrelerine göre de değişkenlik gösterir. Bu arzular biyolojik, psikolojik, gelişimsel, kültürel, sosyal ve partner uygunluğu gibi faktörlerden etkilenebilmektedir.
Libido azalması birçok kadını ve erkeği etkileyen en yaygın sorunlardan biridir. Cinsel istek kaybı kadınlarda daha yaygın olmakla birlikte erkekler arasında da görülmektedir. The North American Menopause Society yaptığı araştırmalara göre, Amerika Birleşik Devletleri’ndeki kadınların yaklaşık yüzde 5,4 ile 13,6’sı, cinsel ilgi / uyarılma bozukluğu olarak bilinen hipoaktif cinsel istek bozukluğuna (HSDD) sahiptir. Bir başka çalışmaya göre, 18 ila 59 yaşlarındaki kadınların yaklaşık üçte birinde cinsel isteksizlik görülmektedir.
İlişkilerin süresine bağlı olarak cinsel ilişki sıklığı değişebilmekle birlikte ‘normal’ olarak tanımlayabileceğimiz bir ilişki sıklığı yoktur. Cinsel ilişkinin sıklığını belirleyen faktörlerin başında yaş, ilişki süreci, gebelik ve zaman gelmektedir. Uzun süreli ilişkilerde cinsel yaşam bir döngüye girebildiğinden eşlerin birbirine olan ilgisi kaybolabilmektedir. Bu durum boşanma nedenlerinin ilk sıralarında yer almaktadır.
Partnere özel cinsel isteksizliğin nedenleri arasında dikkate alınması gereken ilk şeylerden biri ilişkideki mutluluktur bununla birlikte doyurucu bir cinselliğin temel koşulu karşılıklı saygı ve güçlü iletişim kurmaktır. Düşük libidonun nedenlerinden bazıları uzun süreli bir ilişki içinde bulunmaya bağlı olarak kişiler arası cinsel çekimin azalması, sosyal sınırların ortadan kalkması, partner ile sık sık tartışmak, zayıf iletişim ve güvensizlik olabilmektedir. Ek olarak, partnerler arası libido seviyelerinin farklılaşması ilişkiyi olumsuz yönde etkilemektedir. Bu durum, düşük libidolu kişide kaygı oluşturarak isteksizliğin daha da artmasına neden olabilir.
Cinsel isteksizliğin tedavisi günümüzde mümkündür. Sorunun cinsel partner ile paylaşılması, ardından bir uzmana danışılması son derece önemlidir. Tedavi yöntemi olarak şimdiki an içerisinde gerçekleşenlere dikkat etmeyi amaçlayan Bilinçli Farkındalık Temelli Bilişsel Terapi (Mindfulness terapi), bireysel davranışçı terapi, cinsel terapi ve çift/aile terapisi uygulanabilir.
KAYNAK:
Sandra R. Leiblum,Treating Sexual Desire Disorders: A Clinical Casebook
https://www.healthline.com/health/inhibited-sexual-desire#causes
https://www.psychologytoday.com/intl/basics/low-sexual-desire#sexual-desire-in-men
https://www.nhs.uk/conditions/loss-of-libido/
https://www.webmd.com/sex-relationships/features/loss-of-sexual-desire-in-women#1
https://www.healthline.com/health/treating-hsdd/impact-on-relationships#3
https://www.psychologytoday.com/intl/basics/low-sexual-desire#treatment-of-low-sexual-desire
Bizi takip edin: