Uyku İhtiyacımızı Görmezden mi Geliyoruz?
Elimizden gelenin en iyisini yapmak için hepimizin verimli bir uykuya ihtiyacı vardır.
Medyada, sağlık seminerlerinde, diyet programlarında ve köşe yazılarında yani birçok yerde yeterli uykunun önemi ile ilgili sayısız makale ve yazılar yazılmış, konuşmalar yapılmıştır. Yetersiz uyku; iş hayatında, özellikle karayolu ve ev kazalarının arkasındaki en önemli nedenlerden biri olarak gösterilmektedir. Bu nedenle hafife alınmamalıdır.
Kilo vermek isteyenlere yeterli uyku almaları gerektiği söylenir. Araştırmalar yetersiz uykunun kilo alımına neden olduğunu gösteriyor. Bellek ve dikkat gerektiren işler üzerinde iyi performans göstermesi gereken öğrenciler, uykudan mahrum bırakıldığında bilişsel bir dezavantaj yaşarlar. Öğrencilerin yedi gece boyunca kasıtlı olarak beş saatin altında uyuduğu bir çalışmada, ruh hallerini, uyku durumlarını ve zihinsel performanslarını belirlemek için yapılan testler sonucunda bozulmaların olduğu görüldü. Öğrenciler, çalışmanın bitiminden birkaç gün sonrasında bile çalışma öncesindeki duygusal ve bilişsel seviyelerine dönememişlerdir. Bu çalışmanın sonuçları o kadar ilgi çekicidir ki, üniversite birinci sınıf oryantasyon paketlerine dahil edilmelidir.
Kline tarafından gözden geçirilen makalelerde, yetersiz uykunun gün içinde fiziksel performansın kalitesini belirgin şekilde etkilememesine rağmen, ertesi gün fiziksel aktivitenin azaldığı görülmüştür. En göze çarpan etkilerden biri, gündüzden gece iş vardiyasına geçiş yapanlarda tespit edilir. Vardiyalı çalışanlar arasında gündüz vardiyalarının ardından bir gece vardiyasına başladıklarında görsel dikkatte bir azalma tespit edildi. Santhi, Horowitz ve ark.’nın bir makalesine göre, çalışmalar, işçilerin uyumak yerine (örneğin hastanede çalışanlar) iki ardışık vardiya çalışmak için uyanıklık saatlerini uzatmak zorunda kaldıklarını, hatalarda, kazalarda ve yaralanmalarda artış yaşandığı bulunmuştur. Bu durum aşırı alkolden alımından doğan sonuçlardan pek de farklı değildi.
Fiziksel, zihinsel ve duygusal sağlığımızı düşünüyorsak, bugün yapacağımız bir şey de uykumuzu düzenlemeyi ertelememek olmalıdır.
KAYNAK:
– https://www.psychologytoday.com/us/blog/the-antidepressant-diet/202001/why-are-we-ignoring-our-need-sleep
– “Acute partial sleep deprivation increases food intake in healthy men,” Brondel, L, Romer M Nougues P et al, The American Journal of Clinical Nutrition 2010 91: 1550-1559.
– “Cumulative sleepiness, mood disturbance, and psychomotor vigilance performance decrements during a week of sleep restricted to 4-5 hours per night,” Dinges D Pack W, Gillen Powell J et al, Sleep 1997; 20:267-77.
– “The bidirectional relationship between exercise and sleep: Implications for exercise adherence and sleep improvement,” Kline C, Am J Lifestyle Med. 2014; 8: 375–379.
Bizi takip edin: