Postpartum Depresyon (PPD) Nedir?
Postpartum depresyon (PPD), doğum sonrasında yaygın olarak görülen, anksiyete belirtileri gösteren ve ebeveynlerde gözüken bir depresyon çeşididir.
Postpartum depresyon çeşidi yeni annelerin yaklaşık yüzde 10-15’inde görülmektedir. Postpartum depresyonun şiddeti kişiden kişiye değişmektedir. Bazı ebeveynlerde çok hafif geçerken bazılarında şiddetli ağlama krizleri, ağır depresyon, iştahsızlık gözlemlenebilir.
Postpartum Depresyonun Nedenleri
PPD tek bir nedene bağlı değildir. Biyolojik, psikolojik ve kültürel olmak üzere birçok nedenin kombinasyonu olarak ortaya çıkar. PPD’un en önemli nedenlerinden biri, hamilelik boyunca, doğum sırasında ve doğum sonrasında kadınların hormon seviyelerindeki ciddi dalgalanmalardır. Birçok hormonu düzenleyen ve üreten tiroit hormonundaki değişiklikler nedeniyle yeni anne kendini tükenmiş ve yetersiz hissedebilir.
Araştırmalara göre ani hormon seviyelerinin değişimi ile PPD arasında pozitif bir ilişki vardır. Planlanmamış gebelik deneyimi, yoğun sorumluluk duygusu, kronik uyku bozukluğu, çevresel stres, partner desteğinden yoksunluk gibi birçok etken annenin doğum sonrasında depresyona girmesine neden olabilecek diğer faktörlerdir.
Postpartum Depresyonun Belirtileri
Semptomları açısından birbiriyle benzer özellikler gösterseler de PPD ile lohusa hüznü birbiriyle karıştırılmaması gerekir. Lohusa hüznü doğumdan sonraki ilk 24-72 saat arasında görülmeye başlayıp 1 aya kadar sürebilir, PPD ise en az iki hafta sürer ve bir yıla kadar uzayabilir.
Postpartum Depresyon Erkeklerde de Görülebiliyor
PPD sadece yeni doğum yapmış annelerde değil, babalarda da gözükmektedir. JAMA dergisine göre yeni baba olmuş erkeklerin yüzde 7 ila 10’u PPD yaşamaktadır. Genellikle finansal sıkıntı çeken, eşiyle ilişkileri iyi olmayan ve depresyon hikayesi olan genç yaştaki babalar PPD’dan daha fazla etkilenmektedir.
Postpartum Depresyon Tedavisi Nedir?
Diğer depresyon çeşitlerinde olduğu gibi PPD da tedavi edilebilir. En yaygın tedavi yöntemleri psikoterapi, antidepresan (genellikle SSRI grubu ilaçlar) veya psikoterapi ile antidepresan kombinasyonudur. PPD tedavisinde ağırlıklı olarak davranışçı terapi kullanılır. Psikoterapi, danışana iç görü kazandırır, semptomlarının oluşmasını sağlayan tetikleyicileri fark etmesini sağlar ve bu tetikleyicilerle nasıl başa çıkması gerektiğini öğretir.
KAYNAK:
– https://www.psychologytoday.com/intl/conditions/postpartum-disorder
– https://www.psychologytoday.com/us/basics/postpartum
– https://postpartumstress.com/wp-content/uploads/2012/02/Patient-Info-Sheet-070115-1.pdf
Bizi takip edin: