Kişilerarası psikoterapi terapi doğum öncesi depresyonu azaltabilir
Yüksek depresyon yaşayan hamilelerin, haftalık kişilerarası psikoterapi (KİPT) seanslarından daha fazla fayda sağlayabileceği tespit edildi.
JAMA Psychiatry adlı dergide yayınlanan çalışmaya göre yüksek düzeyde depresyon yaşayan hamile bireyler, ruh sağlığı danışmanlığı ve annelik sosyal hizmetleri alanlara göre haftalık kişilerarası psikoterapi (KİPT) seanslarından daha fazla fayda sağlayabiliyor.
Kişilerarası Psikoterapi (KİPT) nedir?
Urbana-Champaign’deki Illinois Üniversitesi’nden Ph.D. Benjamin L. Hankin ve meslektaşları, “Hamile bireylerin yaklaşık %17’si majör depresif bozukluk (MDB) teşhisi kriterlerini karşılıyor ve %37’ye varan oranlarda hamilelik sırasında semptomların arttığını bildiriyor” diye yazdı. KİPT “kişiler arası çatışmayı azaltmak ve kişiler arası desteği ve yetkinliği artırmak için psikoeğitim ve kişilerarası beceri geliştirmeye odaklanan bir yöntemdir.”
KIPT ve olağan bakım alan annelerin karşılaştırılması
Hankin ve meslektaşları, 2017’den 2021’e kadar Denver metropol bölgesindeki kadın doğum kliniklerinden en fazla 25 haftalık hamile olan 18 ila 45 yaşları arasındaki 234 kişiyi çalışmaya dahil etti. Katılımcıların yaklaşık %37’si, Edinburgh Doğum Sonrası Depresyon Ölçeğine (EDSD) ve DSM-5 için Yapılandırılmış Klinik Görüşmesine göre MDB tanısına sahipti.
Çalışma katılımcılarından bir kısmı 50 dakika süren sekiz seans kısa KİPT terapisini diğer kısmı annelik sosyal hizmeti ve ruh sağlığı danışmanlıkları içeren gelişmiş olağan bakımını alacak şekilde rastgele ayrıldı. KİPT grubundaki katılımcılara, duygular ve kişilerarası etkileşimler arasındaki bağlantının yanı sıra, depresyon semptomlarına katkıda bulunan kişilerarası çatışmaları çözme stratejileri öğretildi. Gelişmiş olağan bakım, barınma ve temel ihtiyaçlar hakkında bilgiler dahil olmak üzere ruh sağlığı danışmanlığı ve annelik sosyal hizmetlerini birleştirdi. Katılımcılar, başlangıçta ve hamilelik boyunca depresyon için Edinburgh Doğum Sonrası Depresyon Ölçeği ve 20 maddelik Semptom Kontrol Listesi (SKL-20) kullanılarak değerlendirildi.
Depresyon şiddeti ve tanısında azalma
Hem EDSD ölçeği hem de SKL-20 tarafından değerlendirildiği üzere, hamilelikleri boyunca KİPT alan bireylerde depresyon semptomlarında daha büyük düşüşler görülmüştür. Hankin ve meslektaşları, “KİPT’nin yararı, nispeten hızlı bir şekilde [6 ila 11 hafta] gözlemlenen önemli bir iyileşme ile sonuçlandı” dedi. Ayrıca, gelişmiş olağan bakım grubundakilerin %26,1’ine kıyasla, KİPT alan annelerin yalnızca %6,1’i doğumdan sonra MDB tanısı almıştır.
Takip çalışması
Son olarak yazarlar “Hamilelik sırasında anne depresyonunda önemli gelişmeler olduğunu gösteren güçlü bulgularımız göz önüne alındığında, Bakım Projesi’nin gelecekteki araştırmaları, hamilelik sırasında depresyonun azaltılmasının bebeklerin daha sonra ortaya çıkan depresyon, anksiyete ve diğer sağlık sorunları için risk mekanizmalarının gelişimini etkileyip etkilemediğini titizlikle test etmek için yenidoğanları doğumdan çocukluğa kadar takip edecektir.” ifadelerinde bulundular.
KAYNAKÇA:
– Psychiatric News Alert (24.04.2023). Brief Interpersonal Therapy May Reduce Prenatal Depression.
– Hankin BL, Demers CH, Hennessey EP, et al. Effect of Brief Interpersonal Therapy on Depression During Pregnancy: A Randomized Clinical Trial. JAMA Psychiatry. Published online April 19, 2023. doi:10.1001/jamapsychiatry.2023.0702
Bizi takip edin: