Boşluk hissetmek
Boşluk hissi. Tam orada, göğsünüzde ama nasıl oluştuğundan emin değilsiniz. Hüzün, melankoli, can sıkıntısı bunların hepsi boşluk hissetmeye sebep olabilir. Aslında böyle hissetmek nadir görülen bir şey değil ancak bu hissin tarifi genelde kişiden kişiye değişiklik gösterir.
Boşluk hissetmek gerçek ve geçerli bir histir. Her ne kadar insanı rahatsız etse de yönetilebilir bir duygudur. Bu boşluk hissinin altında yatan şeyi ortaya çıkarmak basit bir şey olmasa da mümkündür ve çözüme yönelik önerilen ilk adımdır.
Boşluk hissi ne kadar sürer?
Boşluk hissi birkaç gün sürebilir ve sonra kendi kendine düzelebilir. Diğer zamanlarda, iki hafta veya daha uzun sürebilir. Durum böyle olduğunda, bilişsel çarpıtmaları tanımak ve bir ruh sağlığı uzmanının desteğini aramak yardımcı olabilir. Bilişsel çarpıtmalar hakkında diğer yazılarımızı buradan 1↗, 2↗, 3↗ inceleyebilirsiniz.
Neden boşluk hissederiz?
Boşluk hissetmek bazen yalnızlık hissi, hayatınız ve hedefleriniz hakkında kafa karışıklığı veya hayattaki herhangi bir şeyin peşinden gitmek için motivasyon eksikliği olarak kendini gösterebilir. Herkes zaman zaman bu boşluğu içinde hissedebilir. Bu deneyimin; değişen hormon seviyeleri, işini kaybetme, engellenme ve zorunlu fiziksel mesafe gibi birçok nedeni olabilir.
Bunun yanında kendiniz ve hayatınız hakkında düşünmenizi gerektirebilecek herhangi bir yaşam evresi veya durumu da geçici bir boşluk hissine de yol açabilir.
Her durumda olmasa da boşluk hissi depresyon, bipolar bozukluk, borderline kişilik bozukluğu veya travma sonrası stres bozukluğu gibi bazı zihinsel sağlık durumlarına da işaret edebilir. Ancak tabii ki bir ruh sağlığı uzmanı durumunuzu doğru bir şekilde teşhis edebilir.
Boşluk hissi uzun sürerse ne olur?
1. Kendinle teması kaybetmek: Bireylerin arada bir kendileriyle temasını kaybetmesi alışılmadık bir şey değildir. Kendinizle ilgili içgörü eksikliği, kalıcı boşluk hissine yol açabilir. Bazı insanlar buna “amaçsız yaşamak” diyor. Bu, olduğunuz kişi veya olmak istediğiniz kişi hakkında netliğe sahip olamayabileceğiniz anlamına gelir.
Ulaşılacak belirli hedeflere veya hayallere sahip olmamak da kendinizi boşlukta hissetmenize neden olabilir. Kendinizle teması kaybetmek birçok durumdan kaynaklanabilir. Örneğin, tüketen bir ilişki veya zorlu bir iş.
- Çözülmemiş geçmiş deneyimler: Bazen melankoli hissetmek, henüz keşfetmediğiniz uzun bir yas süreciyle ilgili olabilir. Örneğin, çocukluğunuzda çözülmemiş acı verici bir deneyim veya aileden birinin terk etmesi.
Uzun zamandır bizimle olan duyguları açıkça konuşmadığımız veya keşfetmediğimiz zaman, başka şekillerde tezahür edebilirler.
Bunaltıcı ve acı verici gelse bile, kedere neden olan önemli geçmiş olayları düşünmek ve konuşmak onları işlemenize yardımcı olabilir.
- Kendine bakmamak: Bazı insanlar için, başkalarıyla ilgilenmek önce gelebilir. Bu onların kendi ihtiyaçlarını uzun süre bir kenara bırakmalarına neden olabilir. Bu da boşluk hissetmeye neden olabilir.
Başkalarını mutlu etmenin sizi de mutlu ettiğini hissedebilirsiniz. Durum böyle olsa bile, başkalarını desteklemenin kendinizi desteklemenize engel olmayacağını düşünmek önemlidir.
Unutmayın ki siz de dahil herkesin desteğe ve bakıma ihtiyacı var. Çoğu zaman, ihtiyaçlarınız karşılandığında, başkalarına da yardım etmek ve desteklemek için daha donanımlı hale gelirsiniz.
Evlilik ve aile terapisti Kaitlyn Slight, kendinizi terk etmek, kendi umutlarınızı ve arzularınızı dinlememek sizi boş hissettirebilir, diye açıkladı. Slight, ihtiyaçlarınızı karşılamamanın endişe, suçluluk ve utanca yol açabileceğini söyledi. Bu belirtiler de boş hissetmeye neden olabilir.
- Önemli ilişkilere sahip olmamak: Yetişkin yaşamıyla ilgili en uzun araştırmalardan biri olan Harvard Yetişkin Gelişimi Çalışması, yakın ve iyi ilişkileri sürdürmenin insan deneyiminin en önemli yönü olduğunu buldu.
Duygusal yakınlık, destek, aktif dinleme ve arkadaşlık önemlidir. Bunlar hayatınızda eksik olduğunda, boşluk ve yalnızlık duygularına yol açabilir.
Boşluk hissetmek konusunda ne zaman yardım aranmalı?
Bazen boş hissetmek daha üzücü düşüncelere yol açabilir. Durumunuz buysa, terapiyi düşünmek yardımcı olabilir. Terapi, olumlu değişiklikleri nasıl uygulayacağınız konusunda kendi kararlarınızı vermeniz için sizi güçlendirmeye yardımcı olabilir. Depresyon belirtileri yaşıyorsanız, günlük yaşamınızda çalışamıyorsanız veya kendinize veya başkalarına zarar vermeyi düşünüyorsanız, bir ruh sağlığı uzmanı yardımcı olabilir.
Boşluk hissetme konusunda yapılabilecekler bir sonraki yazıda incelenecektir.
KAYNAK:
Jacquelyn Johnson, Sandra Silva Casabianca, Sian Ferguson (28 Mart, 2021). Feeling Empty? What It Means and What to Do? PsychCentral.
Bizi takip edin: